Gymkhana

Egy sportágalapító naplója...

Lájkolod a Gymkhanát?

A sport lényege!

Hunkhana 2011.02.02. 16:58

Tehát az alábbiakat már kiveséztük:

1. Hogyan jött nekünk maga az ötlet? OK

2. Mi a jelentése, és honnan származik? OK

3. Mitől lett ilyen felkapott? OK

4. A legfontosabb, hogy mitől sportág, és miben más mint a többi?

Hogy mi magunk is átlássuk a GYMKHANA lényegét, japán és amerikai forrásokra kellett támaszkodnunk, és hiteles szakszerű fordításokat kellett készíttetnünk, aminek az eredménye az lett, hogy a gymkhanát gyakran még a szakfordítók is összekeverik a szlalom versenyekkel, mert a szlalom versenyek a gymkhana versenyek egyszerűbb változatai.

Innentől jogos a kérdés, hogy akkor a GYMKHANA miben különbözik a szlalomversenyzéstől? 

A válasz: A "Régi-Új" módszertan! A gymkhana a kontrollról szól, hiszen csak a megfelelő vezetési tudás birtokában támadható a pályák sajátos vonalvezetése. A pályán hordók, terelőfalak, vagy a szervező fantáziájára bízott eszközök jelentik az akadályokat, s ezek számítanak mindig a következő navigációs pontnak is, hiszen a gymkhana rendkívül összetett, bonyolult vonalvezetésű versenyzési forma. Az akadályok között találunk szlalomot, 180-fokos, 360-fokos kanyarokat, nyolcasokat, s néha még parkolóboxokat is. A versenyzők feladata, hogy a pályát a lehető leggyorsabban, a lehető legkevesebb hibával teljesítsék. Nagyon fontos a koncentráció, a mentális fittség is, hiszen a pályarajzolat memorizálása kulcsfontosságú a jó időeredmény eléréséhez. Akadály elmozdítása, feldöntése időbüntetéssel jár, a kijelölt nyomvonaltól való eltérés pedig diszkvalifikálja a versenyzőt.

De ha ez még nem győzte meg a versenyzőt, akkor a leglátványosabb különbség a két sportág között az hogy, a "modern" GYMKHANA szinkronpályán zajlik, és kötelezően előírt megoldásokkal kell a pályát teljesíteni, a szlalomnak a legfontosabb tényezője az idő, és az egyszerű vonalvezetés!

Ezen információk tudatában valamikor a 2010 év elején belevetettem magam a GYMKHANA világába, és az alábbi kontinetális különbségekre leltem GYMKHANA, és GYMKHANA verseny között! 

A tradiciónális japán GYMKHANA, egy kis helyen zajló rendkívül bonyolult vonalvezetésű, és ingerszegény környezetben tartott nagy tempójú autós versenyzési forma!

Az angol GYMKHANA versenyzés az eredeti GYMKHANA verseny. Ez egy kis területen tartott vezetéstechnikai verseny, ami rendőr fordulót, szlalomot, 360 forgást, tolatást, parkolást és akár még kiszállást is jelenthet, egy autóval, vagy váltó verseny formájában.

Az amerikai-japán GYMKHANA egy gyorsulással indított, driftes, szlalomos, pörgös új páyaverseny, mely az elmúlt 3 év alatt sokat fejlődött...

És ezeknek az információknak a tudatában megálmodtam, a magyar változatot! :))

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gymkhana.blog.hu/api/trackback/id/tr462633833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása